14 Ιουλίου

Συνέντευξη Secret Illusion:Ναι,είμαστε power metal μπάντα!


Μέσα Ιουλίου και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό για όσους βρίσκονται στην Αθήνα.Τι καλύτερο λοιπόν για ένα απογευματινό δροσιστικό καφεδάκι στο Μοναστηράκι και μια χαλαρή κουβέντα με τον Φίλιππο(κιθάρα) και τον Χρήστο(ντραμς) από τους Secret Illusion

O.U.A.A.: Αυτή τη περίοδο κυκλοφορεί ο πρώτος σας ολοκληρωμένος δίσκος σαν συγκρότημα. Πείτε μου καταρχήν πως ονομάζεται και πότε αρχίσατε να το ηχογραφείτε.
Φίλιππος: Ο δίσκος ονομάζεται «Illusion»,ξεκινήσαμε να τον ηχογραφούμε στα τέλη του 2009 και ολοκληρώθηκε περίπου ένα χρόνο αργότερα.
O.U.A.A.: Ξέρω ότι υπογράψατε στην αγγλική «Rising Records»,πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι για ένα ελληνικό συγκρότημα η εύρεση μιας ξένης εταιρείας;
Χρήστος: Θέλει υπομονή και…γερά νεύρα (γέλια)!Δε θέλει απογοήτευση σε πιθανή απόρριψη από τις εταιρείες.
Φίλιππος: Μια ελληνική μπάντα ίσως χρειαστεί να κάνει κάποιες 'θυσίες' μεγαλύτερες σε σχέση με κάποιες άλλες μπάντες του εξωτερικού, είτε αφορά το χρόνο που αφιερώνει είτε αφορά οικονομικούς παράγοντες.
O.U.A.A.:Είστε ευχαριστημένοι με την μέχρι τώρα σχέση σας με την εταιρεία;
Χρήστος: Το καλό με τη συγκεκριμένη εταιρεία είναι ότι έχει αρκετά καλή διανομή και προώθηση, πράγμα που από μόνοι μας δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε.
O.U.A.A.: Που μπορεί κάποιος να βρει το CD σας;
Χρήστος: Το CD υπάρχει online σε πολλές χώρες του κόσμου, καθώς και στα γνωστά σε όλους amazon και itunes.Όσον αφορά την αποδοχή δεν έχουμε κάτι στα χέρια μας, περιμένουμε τα reviews για να έχουμε πιο σαφή εικόνα.
Φίλιππος: Από την αρχή όταν συμφωνήσαμε με την Rising Records αυτό που μας ενδιέφερε περισσότερο ήταν το cd ναι είναι διαθέσιμο μέσω internet για όλους, παρά το να βρεθεί στο ράφι ενός δισκοπωλείου, μιας και ο περισσότερος κόσμος προτιμά πια αυτόν τρόπο αγοράς και διακίνησης της μουσικής. Τώρα δε θα σου κρύψω ότι και τη στιγμή που θα το δω στο ράφι ενός δισκοπωλείου θα είναι μια όμορφη στιγμή!
O.U.A.A.: Μουσικά σε τι ύφος κινήστε;
Φίλιππος: Δε θα σου πω το 'κλισέ' ότι δε μας αρέσουν οι ταμπέλες, είμαστε power metal μπάντα!
Χρήστος: Η αγάπη που έχουμε για το power δε θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε άλλα μουσικά μονοπάτια.
O.U.A.A.: Η εποχή μας ευνοεί άλλα μουσικά είδη, θα το γενικεύσω λέγοντας “extreme metal”.Αυτό πόσο επηρεάζει-δυσκολεύει μια μπάντα με το δικό σας ύφος;
Φίλιππος: Αν μια μπάντα ακολουθεί με ειλικρίνεια αυτό που κάνει αργά ή γρήγορα θα βρει ανταπόκριση κόσμο και εταιρείες.
Χρήστος: Θα συμφωνήσω με τον Φίλιππο και πράγματι καλώς ή κακώς είναι μία περίοδος που δεν ευνοείται το power metal.
O.U.A.A.:Πιστεύετε ότι στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι πιο έντονο για τα εγχώρια συγκροτήματα;
Φίλιππος: Σίγουρα!Στην Ελλάδα είναι πιο έντονο…
Χρήστος: Θα σου πω το εξής: Στα μεγάλα φεστιβάλ της χώρας μας σπάνια πια συναντάς μπάντες της μελωδικής σκηνής, πόσο μάλλον να δοθεί ευκαιρία σε ένα ελληνικό συγκρότημα!
O.U.A.A.: Λέτε ότι παίζετε power metal,το φάσμα είναι μεγάλο. Θέλετε να γίνετε πιο συγκεκριμένοι μουσικά, στιχουργικά και ποιες είναι οι βασικές επιρροές σας;
Φίλιππος: Εγώ ξεκίνησα να ακούω metal με μπάντες όπως Stratovarius,Helloween,Labyrinth αλλά και διάφορες άλλες του επονομαζόμενου 'ευρωπαϊκού power' και νομίζω ότι συνθετικά είναι αυτές που μ’ έχουν επηρεάσει περισσότερο στο τρόπο που γράφω μουσική για τους Secret Illusion.
O.U.A.A: Στιχουργικά;
Φίλιππος: Αυτό αφορά κυρίως θέματα τις καθημερινότητας, σκέψεις και εμπειρίες που αφορούν τη ζωή μας. Νομίζω υπάρχουν πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας και μπορούν να μας δώσουν ερέθισμα να γράψουμε στίχους για ένα κομμάτι.
O.U.A.A.: Αν όχι η πλειοψηφία,τότε σίγουρα ένα μεγάλο μέρος της power metal σκηνής καταπιάνεται στιχουργικά με τη γνωστή 
«fantasy» θεματολογία. Εσείς ξεφύγατε από αυτό;
Φίλιππος: Προσωπικά δύσκολα θα μπορούσα να γράψω για ανύπαρκτα και φανταστικά πράγματα, προτιμώ να καταπιάνομαι με πράγματα που έχω ζήσει, ζω και συμβαίνουν γύρω μου.
O.U.A.A: Το τελευταίο διάστημα η 'δημοτικότητα' του power metal έχει πέσει. Εκτός από την άνοδο του extreme metal κατά τη γνώμη σας αυτό σε τι άλλο οφείλεται;
Φίλιππος: Έχουν συμβάλει πάρα πολλές μπάντες του ιδιώματος για να δημιουργηθεί μουσικά και στιχουργικά μια λάθος εντύπωση της κατεύθυνσης του power metal.Όταν το ιδίωμα βρισκόταν στην ακμή του ξεκίνησε μια κατά τη γνώμη μου μαζική εξαγωγή από μπάντες που διάλεξαν τα ‘λάθος’ στοιχεία του power με αποτέλεσμα αυτό να γίνει ο κανόνας και να φτάσει να κουράζει στο αυτί του ακροατή. Αυτό ήταν κάτι που ήθελα να αποφύγω με τους Secret Illusion.
O.U.A.A.: Θα αλλάζατε μουσική κατεύθυνση για οποιοδήποτε λόγο;
Φίλιππος: Εμείς παίζουμε αυτό που μας αρέσει και δύσκολα θα αλλάζαμε δρόμο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μελλοντικά δε θα προσπαθήσουμε να εμπλουτίσουμε τη μουσική μας με νέα στοιχεία. Π.χ. ήθελα πάρα πολύ να προσαρμόσω ακόμα περισσότερα ορχηστρικά και συμφωνικά μέρη στις επόμενες δουλειές μας.

O.U.A.A.: Προηγουμένως στις επιρροές σας αναφέρατε τους Stratovarius.Συζητείται ότι ο ήχος σας πλησιάζει πολύ!!
Χρήστος: Για μένα είναι τιμητικό και πρέπει να καταλάβουμε τη διαφορά της αντιγραφής με την επιρροή. Αν κάτι μας αρέσει δε πρέπει να το βάζουμε σαν μέτρο σύγκρισης με κάτι που μας το θυμίζει
Φίλιππος: Καμία μπάντα όσον αφορά τον ήχο της δε ξεκίνησε από το μηδέν. Ο χρόνος δείχνει αν μια μπάντα μπορεί να εκμεταλλευτεί τις επιρροές της και να ‘φτιάξει’ το δικό της ήχο ή αν θα μείνει κολλημένη χωρίς πρόοδο.
O.U.A.A.: Ξέρω ότι πρόσφατα αποχώρησε ο Τάσος Κ.(φωνή).Πώς αυτό επηρέασε τη συνέχεια της μπάντας και ποιος είναι ο νέος σας τραγουδιστής;
Χρήστος: Ήταν αναπόφευκτο, αργά ή γρήγορα θα συνέβαινε. Υπήρξαν πολλές καλές στιγμές αλλά παράλληλα και αρνητικές, οι οποίες επηρέαζαν το κλίμα μέσα στη μπάντα και την εικόνα της προς τα έξω, πράγμα το οποίο δυσκόλευε στο να προχωρήσουμε σαν μπάντα και να ανέβουμε επίπεδο.
Φίλιππος: Δε πρόκειται ποτέ να αναιρέσω τη προσφορά του Τάσου στη μπάντα για δύο χρόνια περίπου, μαζί βγάλαμε ένα demo,ένα δίσκο και πολλά live!Αλλά από τη στιγμή που ξεκίνησαν τα προβλήματα ήταν δεδομένο για εμένα πως η αποχώρηση θα ήταν καλό για όλους. Και σ’ αυτό στάθηκα τυχερός διότι ακούγοντας τυχαία στο διαδίκτυο τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, έναν εξαιρετικό τραγουδιστή και μουσικό, ήταν η πρώτη φορά που ακούγοντας τη φωνή κάποιου πως θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον Τάσο στους Secret Illusion.Όπως και τελικά έγινε! Από εκεί και πέρα εύχομαι καλή επιτυχία και σταδιοδρομία σε ότι κι αν κάνει.
O.U.A.A.: Πόσο εύκολο ήταν το να εγκλιματιστεί ο Δημήτρης στη μπάντα;
Φίλιππος: Η προσαρμογή του Δημήτρη ήταν πολύ εύκολη και αυτό ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για όλους μας! Έμαθε τα κομμάτια σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα! Και μόνο το γεγονός ότι σε μικρό διάστημα μπορέσαμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της τηλεοπτικής εκπομπής «Escape TV show» είναι κάτι αξιοσημείωτο. Όσον αφορά τη φωνή του βγάζει ένα συναίσθημα που έλειπε από τη μπάντα και ίσως επηρεάσει και τον μελλοντικό μας ήχο.
(Κάπου εδώ ο Χρήστος δέχεται ένα 'περίεργο' τηλεφώνημα από μια γυναικεία φωνή και αποχωρεί…)
O.U.A.A.: Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της μπάντας;
Φίλιππος: Σε λίγες μέρες, συγκεκριμένα στις 17/07, στο Rainbow στο Γκάζι, έχουμε το release Party για τη κυκλοφορία του δίσκου. Θα παίξουμε σχεδόν όλα τα κομμάτια από το ‘Illusion’,διασκευές, καθώς και δύο ολοκαίνουρια κομμάτια ενώ μαζί μας στη σκηνή θα εμφανιστεί ο Theodore Ziras, ένας πολύ καλός φίλος. Από εκεί και πέρα δουλεύουμε πάνω σε νέο υλικό και σχεδιάζουμε να ηχογραφήσουμε το νέο μας δίσκο μέσα στο 2012,ενώ κοιτάμε και από τη μεριά μας να βρίσκουμε τρόπους προώθησης της μπάντας, μέσα στο internet ή ‘κυνηγάμε’ και κάποια live στο εξωτερικό.
O.U.A.A.: Το είδος που παίζετε είναι αρκετά ‘κιθαρίστικο’, εσείς διαλέξατε να έχετε όμως μία κιθάρα. Αυτό πόσο επηρεάζει την αναπαραγωγή των κομματιών σας πάνω στη σκηνή;
Φίλιππος: Υπάρχουν πάρα πολλές μπάντες που εκτιμώ και έχουν μία κιθάρα όπως Kamelot, Royal Hunt, Symphony X και άλλες. Για μένα τα keyboards είναι ένα πού βασικό όργανο μέσα στη μπάντα. Έτσι όπως γράφω μουσική βλέπω τα keyboards σαν τη δεύτερη κιθάρα που δεν υπάρχει στη μπάντα, είτε ρυθμικά είτε σολιστικά. Όσο για τα live, αν στη μπάντα υπάρχει ένας κιμπορντίστας σαν τον Gus Dibelas τότε δεν υπάρχει κανένα θέμα ανησυχίας στην απόδοση των κομματιών!!
O.U.A.A.:Τέλεια! Θα σου πω κάποιες λέξεις και θα μου λες αμέσως το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυάλο. Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να προσθέσεις τελειώνοντας αυτή μας τη συζήτηση;
Φίλιππος: 'Eυχομαι καλή επιτυχία στο Once Upon An ART  και μακάρι στο μέλλον να υπάρξουν όλο και περισσότερα άτομα που ενδιαφέρονται για τη προώθηση και υποστήριξη της ελληνικής σκηνής.
O.U.A.A.: Να είσαι καλά. Πάμε;
Φίλιππος: Φύγαμε!!

O.U.A.A.:Power Metal  Φ: Η μελωδία της ζωής μου!
O.U.A.A.:Secret Illusion  Φ: Η ίδια μου η ζωή!
O.U.A.A.:Ελληνική σκηνή – Φ: Δυσκολίες

O.U.A.A.:Γυναίκες – Φ: Μέρος της ζωής και όμορφη ασχολία

O.U.A.A.:Metal και γυναίκες – Φ: Έμπνευση: Πίσω από μια καλή σύνθεση πάντα μπορεί να υπάρχει μια γυναίκα!
O.U.A.A.:Metal και internet  Φ: Έννοιες υποχρεωτικά παράλληλες πλέον.
O.U.A.A:Χρήματα – Φ: Δυστυχώς απαραίτητα για οτιδήποτε θες να κάνεις στη ζωή σου
O.U.A.A.:Ελλάδα σήμερα – Φ: Χάος, δε ξέρω αν υπάρχει επιστροφή.
O.U.A.A.: Ελπίδα – Φ: Όσο υπάρχει μουσική δε πεθαίνει ποτέ!
O.U.A.A.:Θάνατος – Φ: Όσο υπάρχει ελπίδα μπορεί να μην έρθει! (γέλια και απ΄ τους δύο)
O.U.A.A.:Σ’ ευχαριστώ πολύ. Τα λέμε στο live αυτή τη Κυριακή..
Φίπιππος: Εγώ σ ’ευχαριστώ.


Συνέντευξη: Αντώνης Σκαραμαγκάς

Secret Illusion