28 Ιουνίου

Τα “διαμάντια” των σκουπιδιών(by Smaragda IsGone)

Στο άκουσμα της λέξης σκουπίδια, δύο εικόνες μας έρχονται συνήθως στο μυαλό. Η πρώτη μπορεί να είναι ενός ατόμου που μισούμε παράφορα και η δεύτερη ένας σωρός απο βρώμικα, χρησιμοποιημένα και εντελώς άχρηστα υλικά, ενώ το συναίσθημα της αηδίας μας κυριεύει πατόκορφα. Για την πρώτη, λύση πιθανόν να δώσει ένας καλός ψυχίατρος, για την δεύτερη όμως η ανατροπή αυτής της εικόνας πραγματοποιείται τόσο με την ανακύκλωση όσο και μέσω της τέχνης.

Η ιδέα της ανακύκλωσης των υλικών δε γεννήθηκε τώρα. Συναντάται από την αρχαιότητα στην κατασκευή μεταλλικών αντικειμένων και κτιρίων, στη χρήση απορριμμάτων απο τα κεραμικά εργαστήρια για την επισκευή των οδοστρωμάτων κ. ά. Τα ανακυκλώσιμα υλικά μπορούν να αξιοποιηθούν όχι μόνο για τη δημιουργία νέων προϊόντων, αλλά και να χρησιμοποιηθούν παράλληλα ως πρωτογενές υλικό.
Η τέχνη της γλυπτικής μας αποδεικνύει περίτρανα πως μπορούμε μέσα απο τα σκουπίδια, να βγάλουμε “διαμάντια”. Επειδή όμως τα πολλά λόγια είναι φτώχεια και μια εικόνα ίσον με χίλιες λέξεις ...απλώς δείτε!
“Water Bird”. Γλυπτό με ανακυκλωμένες πλαστικές σακούλες από το ITV Fixers στο 
Wetlands Centre του Λονδίνου.

Sound Wave” του κορεάτη καλλιτέχνη Jean Shin. Γλυπτό απο μισό λιωμένους δίσκους βινυλίου για να αποδόσει "Τα αναπόφευκτα κύματα της τεχνολογίας που συνεχώς αντικαθιστούν κάποια μέσα εγγραφής με κάποια νεότερα και πιο σύγχρονα"

  “Παραδίσειο Πουλί” απο τον Απόστολο Χασιώτη


Η φαντασία, η προθυμία και η αγάπη για το περιβάλλον μπορούν να μετατρέψουν τα σκουπίδια στους καλύτερους “συμμάχους” για ένα πιο όμορφο αύριο...



Written by Smaragda IsGone