01 Ιουνίου

ΠΑΜΠΛΟ ΝΕΡΟΥΔΑ

Ο Πάμπλο Νερούδα, φιλολογικό ψευδώνυμο του Νεφταλί Ρικάρντο Ρέγιες Μπασοάλτο (12 Ιουλίου 1904-23 Σεπτεμβρίου 1973) ήταν Χιλιανός συγγραφεάς και ποιητής. Το 1971 του απενεμήθη το Βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας και ο ίδιος θεωρείται ως ο σημαντικότερος ποιητής του 20ου αιώνα για τη Λατινική Αμερική.


Το έργο του περιλαμβάνει ποιήματα ποικίλου ύφους, όπως ερωτικά, άλλα με προφανείς σουρεαλιστικές αποχρώσεις ακόμα και κάποια που θα μπορέσουν να αποτελέσουν και πολιτικό μανιφέστο. Άλλωστε είναι γνωστή η πολιτική του δραστηριότητα και δραστηριοποίηση εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος του Πινοσέτ.
Ο Νερούδα ήδη από πολύ μικρή ηλικία έδειξε την καλλιτεχνική του κλίση, ενώ ποτέ δεν απομακρύνθηκε από την πραγματική πηγή της έμπνευσης του, η οποία όπως λέει κ ο ίδιος είναι : "...αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας. Ίσως απ' αυτά τα φυτά, τη μοναξιά, τη σκληρή ζωή, βγαίνουν οι μυστικές, αληθινά βαθιές "Ποιητικές Πραμάτειες"... ".
Παράλληλα με την ποιητική του δραστηριότητα, ο Νερούδα εργάσθηκε και ως πρόξενος κάνοντας πολυάριθμα ταξίδια.
Ο Νερούδα παρέλαβε το Βραβείο Νομπέλ όντας άρρωστος από την επάρατη νόσο και πέθανε λίγο αργότερα, μετά τη δολοφονία Αλίεντε. Ο Πινοσέτ απαγόρευσε να γίνει δημόσιο γεγονός η κηδεία του, παρόλ' αυτά το πλήθος αψήφησε τη διαταγή κατακλύζοντας τους δρόμους μετατρέποντάς την έτσι ως την πρώτη δημόσια διαμαρτυρία ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία της Χιλής.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το δικτατορικό καθεστώς είχε απαγορεύσει τα έργα του ποιητή μέχρι το 1990.


Poema 20(de Veinte poemas de amor y una canción desesperada)
"...Es tan corto el amor, y es tan largo el olvido..." - Η αγάπη είναι τόσο σύντομη και η λησμονιά διαρκεί πάρα πολύ..