06 Ιουνίου

Αφιέρωμα στην CATE BLANCHETT(Κέιτ Μπλάνσετ)



Babel,Coffee and Cigarettes,The Curious Case of Benjamin Button,Hanna,Elizabeth,The aviator..Τι κοινό έχουν όλες αυτές οι ταινίες;
Μα φυσικά την Cate Blanchett!..





Την έχουμε δει να υποδύεται τη Βασίλισσα Ελισάβετ(Elizabeth,1998),μια αδίστακτη πράκτορα της CIA(Hanna,2011),μία δασκάλα που έχει ερωτικές σχέσεις με τον δεκαπεντάχρονο μαθητή της(Notes on a Scandal,2006) ακόμα και τον Bob Dylan(Im not there,2007)!Ρόλοι τόσο διαφορετικοί και απαιτητικοί ταυτόχρονα..Και το θέμα δεν είναι ότι παίζει καλά-είναι αναμφισβήτητα τρομερή και μεγάλη ηθοποιός-είναι ότι παίζει καλά σε ΟΛΕΣ(και το εννοούμε)μα ΟΛΕΣ τις ταινίες της!Ακόμα και όταν δεν είναι στα καλύτερά της(The Good German,2006),η ερμηνεία της θα είναι κάτι παραπάνω από αξιοπρεπής(πράγμα σπάνιο για τους περισσότερους ηθοποιούς της γενιάς της και όχι μόνο).

Η Blanchett γενήθηκε το 1969 στην Αυστραλία και έχει σπουδάσει Ιστορία της Τέχνης και Υποκριτική.. Έγινε γνωστή με την τρίτη κατά σειρά ταινία της Oscar and Lucinda όπου πρωταγωνιστούσε δίπλα στον Ρέιφ Φάινς. Όμως ο ρόλος της βασίλισσας στην βιογραφική ταινία του Shekhar Kapur Elizabeth ήτανε αυτός που την καθιέρωσε ουσιαστικά στο χώρο.


Το 2005 το όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου για την ταινία the aviator(όπου ενσάρκωσε την Katharine Hepburn)ήταν όλο δικό της!Δύο χρόνια αργότερα,το 2007,κέρδισε και Χρυσή Σφαιρα για τη συμμετοχή της στην ταινία-αφιέρωμα για τον Bob Dylan,Im not there.


Στην Cate δεν αρέσουν τα φώτα της δημοσιότητας γι’αυτό λίγο έχει απασχολήσει τους δημοσιογράφους/παπαράτσι μέχρι τώρα.Είναι παντρεμένη με το θεατρικό συγγραφέα Άντριου Άπτον(1998)και έχουν αποκτήσει μαζί τρεις γιους. Το 2007 ανέλαβαν μαζί τη διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου στο Σίδνεϊ γι’αυτό και όλη η οικογένεια μετακόμισε στην Αυστραλία.

Εμείς πιστοί στο αναμφισβήτητο ταλέντο της σας προτείνουμε κάποιες ταινίες της που κάθε αυτοαποκαλούμενος σινεφίλ θα πρέπει να έχει δει.
1.Η απίστευτη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον
(The Curious Case of Benjamin Button)
2.Ελισάβετ(Elizabeth)
3. Σημειώσεις για ένα σκάνδαλο
(Notes on a Scandal)
4. Βαβέλ(Babel)
5.Βερόνικα Γκέριν:Θανάσιμη αποκάλυψη
(Veronica Guerin)


Εδώ όλα τα βραβεία και οι υποψηφιότητες της Cate: